Kwelder met begroeiing zorgt voor 5 procent kleinere golven op zeedijk

15-04-2025
8 keer bekeken 0 reacties

Wetterskip Fryslân onderzocht voorjaar 2024 in de Deltagoot van Deltares wat het effect is van begroeiing op de kwelder op de golfbelasting van de Waddenzeedijk.

Uit analyses blijkt dat de golfhoogte met 5 procent tijdens de piek van een storm vermindert. Met de resultaten kan aanzienlijk worden bespaard op toekomstige versterkingen van zeedijken met kwelders.

De proef

In de Deltagoot is met extreme golven een superstorm nagebootst, waarbij het golfdempende effect van de kweldervegetatie is gemeten. Er zijn hiervoor blokken grond met kweldervegetatie gestoken uit de buitendijkse kwelder bij het Friese dorp Peazens-Moddergat, in een gebied dat eigendom is van It Fryske Gea. Deze zijn vervolgens naar Delft vervoerd. In de Deltagoot, een onderzoeksfaciliteit van 300 meter lang, kunnen de grootste kunstmatige golven van de wereld opgewekt worden. Hierdoor kunnen de proeven op ware grootte uitgevoerd worden. 

De resultaten 

De tests toonden aan dat kwelders zelfs de heftigste stormen goed konden weerstaan en dat de voet van de dijk standhoudt en niet wegspoelt. Bij een superstorm was de golfhoogte op de kwelder zonder vegetatie 1,90 meter en op een begroeide kwelder 1,79 meter. Ook bleek de kwelderbegroeiing in staat om de golfkracht op de dijk met ruim 5 procent te verminderen. Naast de dempende werking houdt kwelderbegroeiing bij hoogwater ook slib vast en groeit de kwelder zo mee met de zeespiegelstijging.
 
De resultaten van het onderzoek hebben een positieve invloed op toekomstige dijkversterkingen. Zo hoeft in sommige gevallen de steenbekleding aan de voet van de dijk niet vervangen te worden. Daarnaast kan er bij de versterking van groene dijken minder klei worden gebruikt, waarbij de dijk nog steeds voldoet aan de veiligheidseisen.

Samenwerking

Dit onderzoek is in samenwerking met kennisinstituut Deltares, Universiteit Twente, TU Delft, NIOZ  en het Living Dikes onderzoeksprogramma uitgevoerd. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). De samenwerkende partijen hebben een handreiking met de resultaten opgeleverd. Hiermee worden de uitkomsten van het onderzoek toepasbaar voor de dijkversterkingsprojecten langs de Zeeuwse kust en Waddenkust.  

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Dit innovatieonderzoek wordt gefinancierd door het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Rijkswaterstaat en de waterschappen staan voor de grootste dijkversterkingsoperatie ooit. Ruim 2000 kilometer dijken en 400 sluizen en gemalen moeten tot 2050 worden aangepakt. Dat lukt alleen met een nieuwe kijk op de Nederlandse dijk en op dijkversterking. Het moet sneller, beter en efficiënter. Dit gebeurt in het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), een dijkversterkingsprogramma waar Nederland 13,7 miljard euro voor uittrekt.
 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Contact

Algemeen: 058 292 22 22
Persvragen 058 203 06 06

Bezoekadres
Fryslânplein 3
8914 BZ Leeuwarden

www.wetterskipfryslan.nl

Overige contactinformatie

 

 

            

Cookie-instellingen