Onderhoud steenbekleding tussen Koehool en het Statenhoofd 

20-06-2024
85 keer bekeken 1 reacties

Wetterskip Fryslân wil vanaf eind juli de dijk tussen Koehool en Zwarte Haan verbeteren. De afgelopen periode is uit nader onderzoek gebleken dat klein onderhoud op dit deel van de dijk volstaat.

We starten met het versterken van de steenbekleding onderaan de buitenzijde van de dijk met gietasfalt. Dit is nodig over een lengte van 1,5 kilometer. De werkzaamheden beginnen als het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân het geld voor de werkzaamheden beschikbaar heeft gesteld. 

 Steenbekleding versterken  

Het dijktraject Koehool l Zwarte Haan is 9,5 kilometer lang. In de verkenningsfase bleek dat een deel van het asfalt en de steenbekleding onderaan de buitenzijde van de dijk in de toekomst niet bestand is tegen langdurig hoog water. Bijvoorbeeld als het stormt. Dat betekent dat zout water via de openingen in het asfalt en de steenbekleding van de dijk kan komen. Hierdoor verzwakt de dijk. Er bestaat dan een risico dat de dijk op lange termijn het water niet meer tegen kan houden.  

 We versterken als eerste de steenbekleding over een lengte van 1,5 kilometer tussen Koehool en het Statenhoofd. Dit doen we door steentjes en aangespoelde materialen, zoals zand en plantenresten, tussen de huidige basaltblokken te verwijderen. Vervolgens maken we de openingen tussen de basaltblokken dicht met gietasfalt (vloeibaar asfalt).  

De werkzaamheden zijn een vervolg op de proef die begin april is uitgevoerd. Door het uitvoeren van het kleinschalige onderhoud, voorkomen we dat de basaltblokken vervangen moeten worden. Dit is een arbeidsintensieve en dure oplossing. Daarnaast zorgen we er op deze manier voor dat de kwetsbare natuur van het Waddengebied minimaal wordt verstoord. 

Wanneer vindt het werk plaats?  

Onder voorbehoud van de financiën en de vergunning, starten we eind juli met de onderhoudswerkzaamheden. In delen worden de steentjes en aangespoelde materialen zoals zand en plantenresten tussen de blokken verwijderd. Vervolgens brengen we gietasfalt tussen de basaltblokken aan. De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind september.  

Wat merk je van de werkzaamheden?  

Tijdens de werkzaamheden is de buitenzijde van de dijk over een lengte van 1,5 kilometer gesloten. Fietsers en wandelaars worden tijdens deze periode omgeleid door middel van bewegwijzering.  

Monitoring  

Komend stormseizoen (oktober tot april) kijken we of er zout water de dijk binnendringt via de steenbekleding en het asfalt. Op basis van de uitkomsten weten we of de versterking van de steenbekleding voldoende is en het asfalt niet vervangen hoeft te worden.  

Inloopbijeenkomst donderdag 25 juli  

Heb je vragen, zorgen of wil je meer informatie? We gaan graag met je in gesprek tijdens de inloopbijeenkomst op donderdag 25 juli tussen 16.00 en 20.00 uur in The Friezinn te Westhoek. 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Sonja Konijn

08-07-24 om 23:28

Wat een vreselijk plan om de basaltblokken met gietasfalt te overgieten. Geen bloem of plant kan er meer groeien. Het is ieder jaar weer zo leuk om planten en bloemen te zien opkomen tussen de basaltblokken.  Die fleurige bloemen hier en daar kan de dijk heel goed hebben. Het gras heeft geen enkel bloemetje, dus gelukkig wel tussen de basaltblokken. Gietasfalt is een donkere min of meer egale massa met geen enkele uitstraling. Het is alleen maar leijk. Het ziet er werkelijk foeilelijk uit. De basaltblokken zien er door hun vorm en door de kieren in zijn geheel veel boeiender en speelser uit.

KORTOM EEN ZEER SLECHTE ZAAK!!!!

Contact

Algemeen: 058 292 22 22
Persvragen 058 203 06 06

Bezoekadres
Fryslânplein 3
8914 BZ Leeuwarden

www.wetterskipfryslan.nl

Overige contactinformatie

 

 

            

Cookie-instellingen