Proef versterking steenbekleding tussen Koehool en Zwarte Haan

11-03-2024
21 keer bekeken 0 reacties

Tussen Koehool en Zwarte Haan is een deel van het asfalt en de steenbekleding onderaan de buitenzijde van de dijk niet sterk genoeg om in de toekomst langdurig hoog water tegen houden. Het asfalt moet over een lengte van 3 kilometer versterkt worden.

Voor de steenbekleding geldt dat voor een lengte van 1,5 kilometer. De steenbekleding kunnen we versterken door de huidige basaltblokken te vervangen. Een arbeidsintensieve en dure mogelijkheid met enige overlast. Een duurzamere mogelijkheid is om de basaltblokken te behouden en de openingen tussen de blokken dicht te maken met gietasfalt.  

Vanaf 2 april starten we met een proef om te onderzoeken of het dichtmaken van de openingen tussen de basaltblokken uitvoerbaar is. Tussen de blokken zitten steentjes en aangespoelde materialen, zoals zand en plantenresten. Deze materialen moeten volledig verwijderd worden, om de openingen met gietasfalt dicht te kunnen maken.   

Over een lengte van 50 meter proberen we de steentjes en aangespoelde materialen tussen de basaltblokken weg te halen. Vervolgens gieten we vloeibaar asfalt in de openingen. Daarna meten we of er geen water tussendoor komt. 

De proef duurt maximaal twee weken. Als blijkt dat we de basaltblokken niet hoeven te vervangen, besparen we met deze oplossing tijd, geld én overlast.  

Afbeeldingen

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Contact

Algemeen: 058 292 22 22
Persvragen 058 203 06 06

Bezoekadres
Fryslânplein 3
8914 BZ Leeuwarden

www.wetterskipfryslan.nl

Overige contactinformatie

 

 

            

Cookie-instellingen