Superstorm nagebootst op kwelder Peazens-Moddergat

11-03-2024
4 keer bekeken 0 reacties

Wetterskip Fryslân onderzoekt in de Deltagoot wat het effect is van kwelders met begroeiing op de sterkte van de Waddenzeedijk. Mogelijk dempen deze kwelders de kracht van de golven, waardoor er minder ruimte nodig is voor de versterking van de Waddenzeedijk.

Voor het onderzoek zijn blokken grond uit de kwelder bij Peazens-Moddergat naar Delft gebracht. De blokken zijn daar in de Deltagoot geplaatst, waar een superstorm nagebootst is met echte golven tot 3 meter hoog. Zo wordt het golfdempende effect van de kwelder gemeten.

Als blijkt dat de kweldervegetatie inderdaad een dempende werking heeft op de golven, kunnen dijkontwerpen mogelijk aangepast worden naar een duurzamere variant die minder ruimte inneemt. ’Een aantal procenten golfhoogtereductie vertaalt zich al snel in enkele miljoenen kostenbesparing op grote dijkversterkingsprojecten met veel begroeide kwelders. Dus het scheelt niet alleen in de achtertuinen van bewoners langs de kust, maar ook zeker in de maatschappelijke kosten’, aldus Frank Jorna, dagelijks bestuurslid van Wetterskip Fryslân. De resultaten van het onderzoek worden in juni verwacht. 

Afbeeldingen

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Contact

Algemeen: 058 292 22 22
Persvragen 058 203 06 06

Bezoekadres
Fryslânplein 3
8914 BZ Leeuwarden

www.wetterskipfryslan.nl

Overige contactinformatie

 

 

            

Cookie-instellingen