Binnen 1DYK werken we samen aan het verbeteren van de dijk, het herstellen van de natuur en het verrijken van het gebied. Zo kunnen we ook in de toekomst veilig wonen, werken en leven in dit gebied. Dit gebeurt samen met de omliggende dorpen. We hebben in dit verband lokale initiatieven geïnventariseerd. De bescherming van de kwelder bij Wierum is zo’n initiatief. De definitieve keuze welke initiatieven ontwikkeld gaan worden vindt later plaats.
Onderzoek en plannen
Namens de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) presenteerde Rijkswaterstaat op 7 oktober, samen met de ingeschakelde ingenieursbureaus Arcadis en Artemisia-kwelderonderzoek, de herstelplannen aan de werkgroep en Dorpsbelang Wierum. Na uitgebreid veldonderzoek zijn er diverse alternatieven ontwikkeld om de kwelder te behouden.
Rijshouten dammen
Rijkswaterstaat heeft gekozen voor de variant waarbij de oude rijshoutdammen in ere hersteld zullen worden. Deze rijshouten dammen worden sinds de jaren zeventig niet meer onderhouden. Nieuwe dammen moeten ervoor zorgen dat de golven worden gebroken waardoor de kwelderrand niet verder afkalft. Zo wordt het verval tot staan gebracht en blijft de kwelder als natuurgebied behouden. Rijkswaterstaat zet alles op alles om in 2024 zo snel mogelijk over te gaan tot de realisatie van het gekozen ontwerp met rijshoutendammen.
Aantrekkelijk voor vogels
De komende maanden overleggen de werkgroep, het Wetterskip, Rijkswaterstaat, de provincie, de gemeente en Vogelbescherming hoe de kwelder beter ingericht kan worden ten behoeve van de natuur. Op dit moment is de kwelder bovendien verre van fraai door de rondslingerende stenen van de deels vergane zomerkade.
Bovendien zijn er ideeën om de kwelder aantrekkelijker en rustiger te maken voor vogels. Dit is belangrijk omdat er langs de Waddenkust niet veel gebieden voor vogels zijn om voedsel te vinden en te rusten bij hoogwater.
Met dank aan Dorpsbelang Wierum en Werkgroep De Kromme Horne / Red de kwelder (www.reddekwelder.nl)
Te zien op de afbeelding: de nieuwe rijshoutendammen breken de golven en stoppen het afkalven van de kwelder.